Keresés ebben a blogban

2011. augusztus 13., szombat

A Margit híd ékei

Figyelem, a következő bejegyzés a szokottnál 'némileg' bővebb kommentárt tartalmaz!


Mélyen tisztelt Publikum!

Ahogy a címből kiderül, sikerült végre időt szakítanom a Margit híd legújabb, és eddigi legizgalmasabb díszeinek megörökítésére.
Amint alant látható, a címeres mellvédeket díszítő koronákra már felkerültek a ferde keresztek, ami Janus-arcú öröm. Egyrészt valódi megnyugvás, hiszen sokak félelmével ellentétben sem holmi polkorrektkedő szemforgatás, sem pedig kivitelezői inkompetencia nem akadályozza, hogy állami jelképünk ismét teljes pompájában foglalja el régi helyét. Másrészt minden jóérzésű ember számára egy újabb kis aggódásfaktor, hiszen ismerve egyes honfitársaink, illetve a budapesti városvezetés hozzáállását épített örökségünkhöz, nem jósolok túl hosszú jövőt a szobrok eme, kifejezetten sérülékenynek tűnő részének.
A vandálokat ugyan még távol tartja némi csirkedrót és az építkezést felügyelő munkások/biztonságiak hada, de valószínűleg amint valamikor a távoli jövőben átvágják rajta a szalagot, a tisztelt városatyák azt is elfelejtik, hogy valaha is létezett, a rendőröket pedig szokás szerint nem fogja érdekelni, hogy kár esik 'némi kavicsban'...
Amúgy az már önmagában kisebb fajta csodának tekinthető, hogy a hófehér márvány elemek még nem vonzották magukra Budapest minden grafittisét/slickesét/közterületen ürítkezőjét, de ismerve az utóbbi évek kultúrkampfját, arra is kíváncsi leszek mikor landol az első vödör vörös festék a híd valódi ékességén: a középpillér Szent Korona szobrán.
Erre ugyan még nem került föl a kereszt, de impozáns méreteivel (melyeket kitűnően érzékeltet a munkások által mellette felejtett ásványvizes flakon...), és két, testőrként feszítő díszobeliszkjével így is egyértelműen dominálja a hidat. Mondhatni, karaktert kölcsönöz neki (a 'szocreál förmedvény' korszak után mondhatnók: végre, valahára). Teszi mindezt annak ellenére, hogy részben még ő is építkezési kordonba, illetve állványzatba van csomagolva.
(Egyébként aki csodálkozna a királyi fejdísz szokatlan, az eredetitől némileg eltérő alakján, annak javaslom összevetni az Osztrák-Magyar Monarchia középcímerében található Habsburg tökfödőt, és csodálkozásának tárgyát. Rögtön nem lesz olyan furcsa a végeredmény. Ugyanis a Monarchia idejéből származó koronaábrázolások a kettős címer két koronájának jellegzetességeit ötvözték, így születtek azok a hibrid megjelenésű műemlékek, mint például a Nyugati pályaudvar homlokzatán található példány (bizony, van rajta, legközelebb tessék jól megfigyelni ;)).)
A régivel való hasonlatosság ugyan még nem 100%-os, plusz koránt sincs kész a díszítése (lásd a hiányzó golyócskát a jobb szélről), azért szívderítő látni, hogy az elhaladó járókelők, illetve a villamosok utasai rendre megbámulják a régi-új tüneményt.
Visszatérve a címeres pillérekre, legnagyobb bánatomra többségük elhelyezkedése miatt nem látszik szabad szemmel. Jelenlegi objektívemmel is csupán a pesti oldaliakról sikerült használható felvételeket készítenem, melyeken jól kivehető, hogy az új díszek keskenyebbek a régieknél, a korona pedig kiugróbb rajtuk, mint elődeiken, s bár az eredeti szerkezet szerelmeseinek ez kissé szokatlan lehet, én alapvetően elégedett vagyok a végeredménnyel. Ahogy úgy általában a híd eddig befejezett részeivel is, és ezzel valószínűleg azon kevesek közé tartozom, akiket nem zavar a csúszás, ha a végeredmény megéri a várakozást.
No, de elég is a maratoni szócséplésből, ímhol a képek:
























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése